OFF CAMPUS UPDATES IN TELEGRAM
JOIN NOW

Aptitude-set 1


1) Find the Next Number 2,6,12,20?

A. 24
B. 29
C. 42
D. 30
E. None of these

Solution: 30

Explanation: 2, 6, 12, 20 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, (5 x 6) Answer is 30. Product of two consecutive natural numbers

2) The marked price of a radio is 30% more than its cost price. If a discount of 10% is given on the marked price, find the gain percent.

A. 20%
B. 17%
C. 19%
D. 21%
E. None of the above

Solution: B

Explanation:
Given Let Cost Price = 100 Rs
Marked price = 30 % more than Cost Price
= 30 % of C.P + C.P
= ( ( 30 / 100 ) x 100 ) + 100
= 30 + 100
= 130 Rs
Given Discount = 10 % of marked price
= ( 10 / 100 ) x 130
= 13 Rs
Selling Price = Marked Price - Discount
= 130 - 13




3) There are two sections in a question paper each contains five questions. A student has to answer 6 questions. The maximum number of questions that can be answered from any section is 4. How many ways he can attempt the paper?

a) 50
b) 100
c) 120
d) 200

Solution: 200

Explanation: Possible ways in which he can attempt 6 questions are
5C4*5C2 = 50
5C3*5C3 = 100
5C2*5C4 = 50
50+100+50 = 200

4) The HCF of two numbers is 24. The number which can be their LCM is

A. 84
B. 128
C. 120
D. 274

Solution: D

Explanation: Let the two numbers be x and y , HCF = 24
LCM = 1344
HCF × LCM = x×y
24×1344 = xy
xy = 32256
(x-y) = 80
x = 80+y
(80+y)×y = 32256
y^2 +80y -32256 = 0
y^2 +224y -144y -32256 = 0
y(y+224) -144(y+224) =0
y = 114 & -224
x = 80+114
x = 194
x+y = 194+80 = 274



6) A person receives a sum of Rs. 2100 as interest for investing some amount at 10% p.a compounding annually for 2 years. Find the amount invested at the beginning?

A. 9000
B. 10000
C. 9500
D. 10500

Solution: B

Explanation: Given Compound Interest = Rs.2100
Rate of Interest ( r ) = 10 % p.a
No.of years ( n ) = 2
To find , amount received at the beginning => principal
Compound Interest = P [ 1 + ( r / 100 )n- 1 ]
=> 2100 = P[ 1 + ( 10 / 100 )2- 1 ]
=> 2100 = P[ 1 + ( 1 / 10 )2- 1 ]
=> 2100 = P[ ( 11 / 10 )2- 1 ]
=> 2100 = P[ ( 121 / 100 ) - 1 ]
=> 2100 = P[ 21 / 100 ]
=> 2100 x ( 100 / 21 ) = P
Principal = Rs. 10000
Amount invested at the beginning = Rs. 10000

7) What is the value of c , If 8 is 4% of a, and 4 is 8% of b. c equals b/a

A. 12
B. 1/4
C. 0.155
D. None of these

Solution: B

Explanation:
Let be the 4% of a is 4a/100.
Since this equals 8, we have 4a/100=8.
Solving for a yields a=8×(100/4)=200.
Also, 8% of b equals 8b/100, and this equals 4.
Hence, we have (8/100)×b=4.
Solving for b yields b = 50.
Now, c=b/a=50/200=1/4.



8) P, Q and R can do a work in 20, 30 and 60 days respectively. How many days does it need to complete the work if P does the work and he is assisted by Q and R on every third day?

A. 10 days
B. 14 days
C. 15 days
D. 9 days

Solution: C

Amount of work P can do in 1 day = 1/20
Amount of work Q can do in 1 day = 1/30
Amount of work R can do in 1 day = 1/60
P is working alone and every third day Q and R is helping him
Work completed in every three days = 2 × (1/20) + (1/20 + 1/30 + 1/60) = 1/5
So work completed in 15 days = 5 × 1/5 = 1
That is, the work will be done in 15 days

9) Manu, Manju and Maya can do a work in 90, 30 and 45 days respectively. If they work together, in how many days will they complete work?

A. 15
B. 10
C. 20
D. 25

Solution: A

Explanation: Manu, Manju and Maya together can do the work = 1/90 + 1/30 + 1/45 = 1+3+2 /90= 1/15 So, They will complete the work in 15 days.

10) Ravi's salary was reduced by 25%. Percentage increase to be effected to bring the salary to the original level is

A. 20%
B. 25%
C. 33 1/3%
D. 30%

Solution: C

OFF CAMPUS UPDATES IN TELEGRAM
JOIN NOW

Aptitude-set 2

1. The cost price of an article is Rs. 480. If it is to be sold at a profit of 6.25 percent, what would its selling price be?

A. Rs. 510
B. Rs. 530
C. Rs. 503
D. Rs. 519
E. None of these

Answer (A)

Explanation
The selling price of the article is, Selling price = Cost Price + Selling price * (Percent Profit/100)
Selling Price = 480 + (6.25/100)*480 = 510
Hence, the correct option is option A.

2. The profit earned after selling an article for Rs 996 is the same as the loss incurred after selling the article for Rs 894. What is the cost price of the article ?

A. Rs 935
B. Rs 905
C. Rs 945
D. Rs 975
E. None of these

Answer (C)

Explanation Let the CP be the Cost Price and SP be Selling Price.
Profit = SP – CP = 996 – CP
Loss = CP -SP = CP – 894
Now as Profit = Loss
2*CP = 1890
CP =945
Hence, the cost price is 945.



3. The ages of Nishi and Vinnee are in the ratio of 6:5 After 9 years the ratio of their ages will be 9:8 What is the difference in their ages?

a) 9 years
b) 7 years
c) 5 years
d) 3 years
e) None of these

Answer (D)

Explanation Let the ages of Nishi and Vinnee be x and y.
Now, as per given conditions,
(x/y) = (6/5) i.e 5x=6y
after 9 years,
(x+9)/(y+9) = 9/8 i.e 8x-9y=9
After solving we get x = 18 and y = 15.
Differences in the ages = 18-15=3
Hence, option D is correct.

4. Find out the wrong number in the given series 9050, 5675, 3478, 2147, 1418, 1077, 950

a) 3478
b) 1418
c) 5673
d) 2147
e)1077

Answer (E)

Explanation
9070 – 15^3 = 5675 , 5675 – 13^3 = 3478 , 3478 – 11^3 = 2147 , 2147 – 9^3 = 1418 , 1418 – 7^3 = 1075 ≠ 1077 , 1075 – 5^3 = 950

5. Profit earned by the organisation is distributed among officers and clerks in the ratio of 5:3 If the number of officers is 45 and the number of clerks is 80 and the amount received by each officer is rs 25,000 what was the total amount of profit earned?

A. Rs. 22 lakh
B. Rs. 18.25 lakh
C. Rs. 18 lakh
D. Rs. 23.25 lakh
E. None of these

Answer (C)

Explanation The total amount distributed among officers = 45*25000= 11,25,000
If the total amount is x, then this amount is (5/8)x=11,25,000
Hence, x=18,00,000



Wipro Model Placement Paper

1. 12 members were present at a board meeting. Each member shook hands with all of the other members before & after the meeting.How many hand shakes were there?

a) 130
b) 134
c) 132
d) 135

Answer : 132

2. An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour.How fast must the vehicle travel on the return trip if the round-trip travel time is to be 20 minutes?

a) 75 miles per hour
b) 70 miles per hour
c) 65 miles per hour
d) 80 miles per hour

Answer : 75 miles per hour

3. Mary and John can do a piece of work in 24 days; John and Vino in 30 days; Vino and Mary in 40 days. If Mary, John and Vino work together they will complete the work in :

a) 10 days
b) 20 days
c) 17 days
d) 15 days

Answer : 20 days.




4. My friend collects antique stamps. She purchased two, but found that she needed to raise money urgently. So she sold them for Rs. 8000 each. On one she made 20% and on the other she lost 20%. How much did she gain or lose in the entire transaction?

a) She lost Rs 500.67
b) She lost Rs 666.67
c) She gain Rs 666.67
d) She gain Rs 500.67

Answer : She lost Rs 666.67

5. Find the sum of the first 50 common terms of 12,16,20,... and 18,24,30,....

a) 15900
b) 12700
c) 19990
d) 18400

Answer : 15900

6. The time showed by an analog clock at a moment is 11 am then 1234567890 hours later it will show the time as:

a)11am
b)11pm
c)5am
d)4pm

Answer : 5am

7. Square of two more than a two digit number is multiplied and divided by 2 and 5 respectively. If twice of the result is equal to 500 then find the number?

a) 45
b) 23
c) 87
d) 47

Answer : 23



8.A person goes to a bank and Quotes x Rs and y paise on a cheque. The cashier misreads it and gives y Rs and x paise. The man comes out and donates 5 paise to a begger. Now, the man has exactly double the amount he has quoted on the cheque.

a) 35 Rs. and 65 paise.
b) 32 Rs. and 63 paise.
c) 30 Rs. and 65 paise.
d) 31 Rs. and 63 paise.

Answer : 31 Rs and 63 paise.

9.A can do a piece of work in 100 days, B and C together can do the same work in 20 days. If B can do the work in same time as that of C and A together then how long C alone can do the same work?

a) 100 days
b) 50days
c) 25days
d) 20 days

Answer : 50 days

10. Grass in lawn grows equally thickand in a uniform rate. It akes 24 days for 70 cows and 60 for 30 cows . How many cows can eat away the same in 96 days?

a) 18
b) 20
c) 21
d) 19

Answer : 18

11.A lorry starts from Banglore to Mysore at 6.00 A.M,7.00am.8.00 am.....10 pm. Similarly one another starts from Mysore to Banglore at 6.00 am,7.00 am, 8.00 am.....10.00pm. A lorry takes 9 hours to travel from Banglore to Mysore and vice versa.
(i) A lorry which has started at 6.00 am will cross how many lorries.
(ii) A lorry which had started at 6.00pm will cross how many lorries.

a) 12 lorries and 14 lorries
b) 10 lorries and 14 lorries
c) 14 lorries and 10 lorries
d) 14 lorries and 12 lorries

Answer : 10 lorries and 14 lorries

12.A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head.How, many more men can it feed?

a) 1700 men
b) 1800 men
c) 2000 men
d) 2500 men

Answer : 1700 men


OFF CAMPUS UPDATES IN TELEGRAM
JOIN NOW