OFF CAMPUS UPDATES IN TELEGRAM
JOIN NOW

Wipro Reasoning Questions


1) If "football" is "cricket" ,"cricket" is "basketball" ,"basketball" is "volleyball","volleyball" is "khokho" and "khokho" is cricket, which is not a ball game?

A. Cricket
B. football
C. khoko
D. basket ball

Solution: A

2) Which term of the series 5, 10, 20, 40, ..... is 1280

A. 10th
B. 9th
C. 8th
D. none

Solution: B



3) In following question, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will same pattern and fill in the blank spaces.: 0.5, 1.5, 4.5, 13.5,

a) 45.5
b) 39.5
c) 30.5
d) 40.5

Solution: D

4) Find the next term in this series – 2,3,6,18,108,?

A. 54
B. 1002
C. 216
D. 1944

Solution: D


6) In a certain language, RIPPLE is written as 785514. What is the code of PILLER in that language?

A. 561147
B. 561174
C. 581174
D. 581147

Solution: D

7) Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother`s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl`s mother related to Amar?

A. Mother
B. Sister
C. Aunt
D. Grandmother
E. None

Solution: E

8) The product of 4 consecutive even numbers is always divisible by:

A. 600
B. 768
C. 864
D. 384

Solution: D

Explanation

To solve this question, we need to know two facts. Fact 1: The product of 4 consecutive numbers is always divisible by 4!. Fact 2: Since, we have 4 even numbers, we have an additional 2 available with each number. Now, using both the facts, we can say that the product of 4 consecutive even numbers is always divisible by, =(24)×4!=(24)×4! =16×24=16×24 =38

9) If the sum of 4 times a number A and 3 times a number B is equal to the sum of number B and seven times the number A, then what is the value of A:B?

A. 2:3
B. 3:2
C. 4:3
D. 3:4

Solution: A


10) Statements: All men are toys. Some toys are animals.

conclusions

  1. All men are animals
  2. All animals are toys
  3. Some toys are men
  4. All toys are men

options

a. only 4

b. only 2

c. only 3

d. only 1

Solution: c

OFF CAMPUS UPDATES IN TELEGRAM

JOIN NOW

11. Pointing to a woman, Mr. Ram said, she is the daughter of my grandfather's only daughter. How is Ram related to the woman?

A. cousin
B. Brother
C. Uncle
D. None
E. cannot be determined

Answer: D

12. There are six friends (Atish, Bhavna, Chetan, Dimple, Elena, Flora) seated in a row with numbered seats from 1 to 6. They follow the following sitting arrangement:

1. There are two places between Chetan and Dimple

2. There is one place between Atish and Chetan

3. There is one person between Flora and Elena

`4. Elena is to be seated before Flora

5. Bhavna is to be seated before Atish, not necessarily immediately

6. The row does not start with Bhavna

i) The row would start with:

A. Atish
B. Flora
C. Dimple
D. cannot be determined

Answer (C)

ii) Elena will be seated on which seat number?

a) 1

b) 2

c) 3

d) cannot be determined

iii) Who is seated at place number 6?

a) Atish

b) Flora

c) Dimple

d) Cannot be determined

Explanation

Here is a sitting arrangement of six friends

Answer 1: c

Answer 2: c

Answer 3: a



13. What is the next number in the given series? 3,7,13,21, ___

a) 36
b) 33
c) 41
d) 31

Answer (D)

14. Arun walks 25 metres towards north, then turns to his left and walks 10 metres and then turns to his right and walks 15 metres. Again turning to his right, he walks 14 metres. What will be the shortest distance between his starting point and ending point?

a) 25.32
b) 40.12
c) 42.38
d) 41.48

Answer B

15. Which one of the below-given options would be a meaning full order of the following words

1. Grasshopper 2. Eagle 3. Frog 4. Grass 5. Snake

A. 4, 1, 3, 5, 2
B. 4, 1, 5, 3, 2
C. 1, 4, 2, 3, 5
D. 2, 5, 3, 1, 4

Answer: A

Explanation:

This question is an example of the food chain Grass -> Grasshopper -> Frog -> Snake -> Eagle


OFF CAMPUS UPDATES IN TELEGRAM
JOIN NOW